
CROSS DRESSING: SOCIAL MEDIA FAQs and GENERAL GUIDANCE 
 
ALNAV 057/10 dated 192031Z AUG 10 with SUBJ: Internet-based Capabilities 
Guidance - Unofficial Internet Posts provides guidance to all Navy personnel 
regarding unofficial posts on the internet, including those pertaining to 
DON-related content and discussions. It also provides guidance about the 
best practices for use of internet-based capabilities in a personal 
capacity. Specifically, paragraph 3 and 3.C. provide intent and general 
guidance on appropriate unofficial internet posts. 
 
The following comes from the Navy Command Social Media Handbook that command 
PAOs should have a copy of: 
 
"When it comes to your position as command leadership, your conduct online 
should be no different than conduct in the rest of your life and you should 
hold that same standard to your Sailors and personnel. If evidence of a 
violation of command policy, UCMJ, or civil law by one of your Sailors comes 
to your attention from social media then you can act on it just as if it was 
witnessed in any other public location. This adds an ethical wrinkle to 
friending or following your subordinates, but the key is for you to maintain 
the same relationship with them at work as you do online and to be clear 
about that." 
 
"Communicate expectations about online interactions with your Sailors and 
personnel. The Navy encourages Sailors to serve as ambassadors to online 
communities. The Navy asks Sailors to live Navy Core Values online." 
 
Social Media and Cross-Dressing Frequently Asked Questions: 
1. Q: Is it authorized for a service member to be actively cross dressing in 
public? 
   A: It depends. A member could not depart the ship in cross-dress nor 
could they attend military functions in cross-dress. But, a member could 
theoretically walk around town (INCONUS) with no Navy/military affiliation 
apparent. OCONUS would not be authorized as you are a representative of the 
United States and U.S. Navy in a foreign country in an official capacity 
even while on liberty. 
 
2. Q: Is it authorized for service members to utilize social media outlets 
to post pictures of themselves in drag (cross dress) and utilize tags that 
reference the US Navy? IE: HashTags for Twitter, ect.  
   A: No. 
 
3. Q: Is it authorized for service members to post pictures NOT in drag 
(cross dress) and reference hash tags for homosexuality and the US Navy as 
one on social media's such as Twitter?   
   A: This one is harder and I am not sure that you have given us enough 
information to answer thoroughly. While we support all of our Sailors no 
matter their sexual orientation, we do expect everyone to conduct themselves 
professionally on and offline.  To answer your question, it really depends 
upon what the hashtag is and how he or she is contributing to that 
conversation. Professionally and educating the rest of those in that 
conversation about the Navy would be something we can support. 



 
4. Q: Is it authorized for service members to utilize social media outlets 
to post combined pictures (collage apps) while in drag (cross dress) and 
then a picture of the service member in uniform?  Not in drag while in 
uniform, just two pictures to make one? 
   A: No. Service members are restricted from cross dressing when their service 
affiliation is apparent. A social media site where the service member has already 
affiliated him or herself with the Navy, such photos inherently link the 
Navy with cross dressing and would be prohibited.  While the Navy encourages 
Sailors to serve as ambassadors to online communities, we also ask Sailors 
to live Navy Core Values online. 
 
Navy Policy Guidance on Cross-Dressing: 
 
There is no specific Navy policy on cross-dressing, nor does Navy think that one 
is necessary. The following are some points a command must consider. The Navy has 
full confidence in leadership's ability to apply common sense to Navy regulations 
and make decisions that are in keeping with good order and discipline. 
 
There is no statutory prohibition on cross-dressing.  Limitations on 
servicemembers who engage in cross-dressing are contained in Department of 
Defense (DOD) and Navy regulations regarding enlistment, appointment, separation, 
discipline (UCMJ), and uniforms, and dress and appearance. 
 
Navy Uniform regulations, Section 1101: General Information, para. 1, states that 
"The purpose of the U.S. Navy Uniform Regulations is to: (1) Provide descriptions 
of all authorized U.S. navy uniforms and components, and (2) Provide guidance for 
all Navy activities prescribing uniform wear in order to present a uniform image 
worldwide. It is issued by direction of the Chief of Naval Operations and carries 
the force of a General Order. Any procedures or components, regarding uniforms or 
grooming, not discussed in these regulations are prohibited.   
 
Section 7101, para 1 (Civilian Clothing) states that "Commands are authorized to 
suspend the wear of civilian clothing for individuals who fail to wear civilian 
clothing as outlined in this section. Civilian clothes privilege may also be 
suspended for those whose appearance may bring discredit upon the Navy, or who 
fail to maintain adequate uniforms or seabag requirements properly. Regional 
commanders and the senior officers present may suspend the privilege of wearing 
civilian clothing to meet local conditions." 
 
Section 7101, para 2 (Casual Civilian Attire) states that "Naval personnel shall 
ensure that their dress and personal appearance are appropriate for the occasion 
and will not discredit the Navy. Current styles and fashions which are 
conservative and in good taste are authorized." 
 
Looser standards apply to Sailors INCONUS in a pure civilian setting and/or in 
the privacy of their own home and is governed more by our 1st Amendment rights. 
If they are attending a command/military function in civilian attire the more 
conservative dress rules and military regulations apply. 
 
Clarifying civilian dress policy and Navy Standards of Conduct for a command 
function prior to the event is advised. Counseling noncompliant members would be 



the recommended first step in the case of any violations to conservative civilian 
attire/good order and discipline. Disciplinary action may be warranted in cases 
where members flagrantly violate regulations and or continue the behavior after 
they have been counseled. Recommend consulting the local SJA in such cases. 
 
 


